Arjantin'de Eichmann'ın yakalanmasında unutulmuş kahraman Lothar Hermann'ın gizli hikayesi

celikci

New member
Lothar Hermann 1901'de ve II. Dünya Savaşı'ndan önce doğan Yahudi kökenli bir Almancaydı Dachau toplama kampında yapıldı. Orada gözlerini kaybedene kadar Naziler tarafından işkence gördü. 1938'de Buenos Aires'e geldi, önce Olivos'ta yaşadı Ve sonra neredeyse yirmi yıl Bahía Blanca yakınlarındaki bir kasaba olan Coronel Suárez'de geçti.

İçinde Unutulmuş Kahraman (Güney Amerika, 2025) Alejandro Parisi Hikayesi Bu geç adam şikayetçi olarak temel rolü ile tanındı İsrail'in kaçırılmasını belirtmesi için komutlar Nazi Suçlu Adolf Eichmann, Arjantin'deki mülteci sahte isimlerle1962'de İsrail eyaletinde darağacına mahkum edilen ve hapse mahkum edilen.

Hermann'ın torununun yeğeni

Parisi kitabında nasıl olduğunu anlatıyor Liliana Hermann, Lothar'ın torunununyirminci yüzyılın en acımasız soykırımlarından biri olan, kendi akrabalarını öldürdükleri konsantrasyon kamplarının ölümcül makinelerinin uygulanmasından sorumlu ana.

Şimdi erişebileceğiniz kadının ayrıntılı hikayesi sayesinde, romanın sayfaları aracılığıyla, miras Nazizmle yüzleşmek ve adalet aramak için hayatı riske attı Milyonlarca kurbanı için. Clarín yazarla yazma sürecinin ayrıntıları hakkında konuştu.

– Liliana Hermann ile bağlantınız ve yazma soruşturması sırasında çalışması nasıldı? Unutulmuş Kahraman?

– Liliana'yı birkaç yıl önce, beni tarihine dayalı bir belgeselin senaryosunu yazmam için çağırdıklarında tanıyorum. Lothar Hermann'ı ilk kez duydum. Bununla birlikte, ilk toplantıda Liliana'nın kendi hayatı tarafından taşındım: Büyükbabasıyla ve babası ailesiyle tanışma ihtiyacı ile nasıl taşındı, Buenos Aires eyaletindeki bir dolaptan, büyükbabasının (Josef) Mengele – Nazi Savaşı'nda da hayatta kaldığı bir savaşta hayatta kaldığı için bir rol oynamakla suçlandığını keşfetti. Ülkede Adolf Eichmann'da. Sonunda, bu proje gelişmedi, ancak birkaç ay içinde Liliana, hikayesini yazmayı teklif etmek için benimle iletişim kurdu.

Alejandro Parisi'nin unutulmuş kahramanı, Nazi suçlusunu kınayan torunun yeğeni Liliana Hermann'ın soruşturmasını yeniden yapılandırıyor.

Kimlik ve adalet arayışı

Parisi, “Ben bir tarihçi ya da siyaset bilim adamı değilim; ben bir anlatıcıyım” diyor. “Bu yüzden Ona bir roman yazmasını önerdimhikayeyi yakalama özgürlüğüne güvenebildiği sürece. “Yazar – konuyu zaten araştıran ve yazan kitaplarda yazan kitaplarda Holokost üçlemesiSekiz kapının gettosu (Güney Amerika, 2009); Kız ve çift (Güney Amerika, 2014) ve Hanka (Güney Amerika, 2017) – Daha sonra temas kurdu Hermann'ın torununun on yıldır topladığı bilgiler.

“Önce aile köklerini, kimliğini ve sonra böylece büyükbabası tanındı Eichmann'ın ilk şikayetçisi olarak tüm kuruluşlar için ”diyor ve bunun“ adalet ihtiyacından daha fazla motivasyon veya kaynak olmadan akciğer işi olduğunu ”ekliyor.

Düzinelerce görüşme ve röportaj

İş yöntemine gelince, Kadın onunla paylaştı “Lothar Hermann'a yakın olan insanları ayırt etmek için yaptığı röportajlar 60'lı yıllarda Coronel Suárez'in yanı sıra İsrail ve Arjantin'in amcalarının tarihini bir araya getirebilmek için azalmasını sağlayan resmi belgeler. “

Bu belgelerin çoğu Eichmann'ın tutuklanması için büyük önem taşıyorlardıbugün ortaya çıkıyorlar, ancak Parisi, kadın onları toplamayı ve uzun zamandan korumayı başardığını söylüyor.

“Liliana'nın silahlandırdığı arşiv okumasına düzinelerce görüşme ekliyoruz, tarihlerini ve amcasını bilmeme ve anlamama izin veren çok sayıda toplantı. Bu süreç neredeyse bir yıl sürdü; ancak o zaman en güzel aşamaya geldi: romanı yazın” diyor.

– Bu hikayenin, daha önce yazdığınız benzer temalardan başkalarından ayıran özellikleri nelerdi?

– Gettolardan ve konsantrasyon ve imha alanlarından geçen Holokost'un hayatta kalan üç kadının ifadesine dayanan üç roman yazdım. Ancak Lothar'ın hikayesi tamamen farklıydı, çünkü savaştan önce Avrupa'dan kaçmayı başarmış olmasına rağmen -Naziler tarafından öldürülen ebeveynleri, kardeşler ve yeğenlerinden farklı olarak -bazı Almanlar da Arjantin'e zulmedmişti. Daha önce yazdığı diğer esneklik hikayelerinden farklı bir şey vardı: şans eseri, Lothar Vicente López'de Eichmann'ı tanımlamıştı ve sahip olduğu daha fazla korku için, hayatın ve ailesinin, cellatın hak ettiği cezaya sahip olması için oynandı. Birçoğunun kapanmayı ve devam etmeyi tercih ettiği zamanlarda, her şeyi diplomasi ve uluslararası siyasetin elinde bırakan Lothar, katilin yargılanması gerektiğine, ancak korunması gerektiğine başladı ve neredeyse bir mantıkla başlamıştı.

Alejandro Parisi unutulmuş kahramanın yazarıdır. Fotoğraf: Alejandra López, Gentileeza editoryal penguen rastgele ev.
Alejandro Parisi unutulmuş kahramanın yazarıdır. Fotoğraf: Alejandra López, Gentileeza editoryal penguen rastgele ev.

– Soruşturma sırasında sizi en çok neyi şaşırttınız?

– Lothar'ın Eichmann'ın suçlarını ödemek zorunda olduğu konusunda ısrar ettiği ve Liliana'nın önce kimliğini keşfetmek ve daha sonra tarihte hak ettiği yere büyükbabasına geri dönmek için kendi azim.

– Neden şu anda Lothar Hermann hakkında yazıyorsunuz?

– Lothar'ın hayatı bana bu zamanlarda, her şeyin uyum sağladığı, kişisel rahatlık ve bireyciliğin insanlık ve dayanışma değerlerine uygulandığı iyi bir örnek gibi görünüyor. Ve Lothar adalet kavramından vazgeçmediği için her şeyi kaybetti.

– Sizce kitabın okuyucuları kim olacak?

– Umarım kitap tüm alanlarda okunabilir. Her şeyden önce, okullarda, erkekler kimsenin kimliği çalamayacağını veya inkar edemeyeceğini bilirler. Kuşak bir konu için, 1976 doğumlu olduğum için, bugün hala yaşımda, gerçek kimliklerini reddedenlere diktatörlük için uygun çocuklar olduklarını bilmeyen insanlar olduğunu biliyorum. Liliana'nın bu konuyla ilgili aramasıyla ilişkilendirmeyi bırakamıyorum. Kimin, nasıl, baba ailesinin nerede olduğunu bilmek istedi ve ilk bulduğu şey, Lothar'ın Mengele olmakla suçlandığı söylenen ulusun genel arşivinden bir belgeydi. Liliana orada dursaydı ne olurdu? Başka bir kişi olurdu. Ama hayır: Cesaretle -aile karanlığıyla yüzleşmek kolay değil -aramaya devam etti ve böylece büyükbabasının Nazi olmadığını keşfetti, ancak Almanya'nın Yahudi olduğu için toplama kamplarında da acı çekti ve sonra Eichmann'ı kınadığı için zulüm gördü. Lothar'ın gerçekten kimsenin tanımak istemediği bir kahraman olduğu bir suçlu figürünü ima ettiler.

– Kitabı hangi yeri işgal etmek istersiniz ve aralarında yazdığınız sizin için hangi yeri var?

– Bunu düşünmek zor. Yazdığım her hikaye, ya kurgu ya da gerçek olaylara dayanarak, aynı şekilde alıyorum, böylece bir roman olarak okunabilir ve okuyucuları hareket ettirebilir. Şimdi onlara kalmış ve hangi yerin işgal ettiğini söylemek Unutulmuş Kahraman Yazdığım romanlar arasında.

Alejandro Parisi Basic

• 1976 yılında Buenos Aires şehrinde doğdu. Teslimatİlk romanı, başlangıçta 2002 yılında editoryal sudamericana (ve 2023'te bir yıldönümü yeniden düzenlemesi) tarafından yayınlandı ve 2007'de E/O Edizioni tarafından İtalyanca'ya çevrildi.
  • Sonra yayınladı Sekiz kapının gettosu (Güney Amerika, 2009), Arafta bir beyefendi (Güney Amerika, 2012), Kız ve çift (Arjantin: Güney Amerika, 2014; İspanya: Lumen, 2016; İtalya: Piememe, 2017), Gözdeki kanla (Grijalbo, 2015), Zamanında yüzü (Arjantin: Güney Amerika, 2016; İspanya: Lumen, 2017), Hanka 753 (Güney Amerika, 2017) ve Kara Kuşlar (Güney Amerika, 2021).
Unutulmuş KahramanAlejandro Parisi (Güney Amerika).